test
måndag, 24 juni, 2024
måndag, juni 24, 2024

Putin om begreppen ”förälder 1 och förälder 2”: ”Jag hoppas att vi aldrig kommer införa det här”

I Frankrike har man i vissa skolor tagit bort "mamma" och "pappa" på formulären och ersatt begreppen med "förälder ett" och "förälder två" i mångfaldens namn. Vladimir Putin kommenterade det hela i en paneldebatt och sade att han hoppas att detta aldrig kommer ske i Ryssland.

Det förs diskussioner i flera europeiska länder om att avlägsna orden ”mamma” och ”pappa” för att ersätta dem med könsneutrala ”förälder ett” och ”förälder två”. Frankrike var ett av de första länderna att bland annat införa de nya benämningarna i skolapplikationer. Eftersom ett barn kan ha två mammor eller pappor, och då mamman kan identifiera sig som pappa och tvärtom, är det viktigt att man inte fastnar i ”gammaldags familjemodeller”, som den franska parlamentsledamoten Valerie Petit, som representerar samma parti som president Emmanuel Macron, uttryckte sig i februari i år. Även i Italien diskuterades de mer politiskt korrekta termerna, men Legas Matteo Salvini såg till att ”mamma” och ”pappa” blev kvar.

I Ryssland verkar dock inte president Vladimir Putin pigg på att ändra benämning på ett barns föräldrar. Under en paneldebatt om Rysslands identitet och relationer sade presidenten att han hoppas att Ryssland aldrig kommer att stryka ”mamma” och ”pappa” som begrepp:

– I vissa länder har de [orden ”pappa” och ”mamma”] ersatts med ”förälder ett och förälder två”. Jag hoppas att det aldrig kommer hända här.

Senaste