söndag, 26 maj, 2024
söndag, maj 26, 2024

Transsexuell jätte ska spela handbolls-VM för damer

I december avgörs handbolls-VM för damer i Japan. Frankrike är regerande mästarinnor, men all uppmärksamhet riktas mot det australiensiska laget vars bäste spelare är en elitidrottande före detta man som är 1,89 meter lång och väger 100 kilo.

Den australiensiska linjespelaren Hannah Mouncey hette fram till 2016 Callum och var en elitidrottande man som bland annat representerade Australien i herrarnas handbolls-VM 2013. Nu ska Hannah spela handbolls-VM igen – men den här gången för damlandslaget.

Hannah började genomgå en så kallat könskorrigering 2015 och identifierar sig sedan maj 2016 som kvinna. Hon hade hoppats att få representera Australien redan samma år, men eftersom Internationella olympiska kommitténs riktlinjer säger att män som gör om sig till kvinnor måste genomgå minst 12 månaders hormonbehandling innan de kan tävla mot kvinnor, nekades Hannah den möjligheten.

Kritik mot transsexuella idrottsutövare

Danmark är ett av lagen som ställs mot Australien i turneringen. Till Ekstrabladet säger den danske förbundskaptenen Klavs Bruun Jørgensen att de tvingas acceptera situationen men att det ”på lång sikt blir en svår sak att hantera, när vi plötsligt ställs mot ett lag med fem transpersoner”.

– Det kommer i stället handla om de etiska och moraliska dilemman vi ställs inför när en man byter kön och plötsligt träder in på damscenen med 110 kilo i bagaget, säger han till tidningen.

Hannah Mouncey är inte den förste före detta mannen som misstänks vinna stora fördelar genom sin könsbakgrund. Cyklisten Rachel McKinnon och friidrottaren Cece Telfer är andra exempel på idrottare som gått från att vara medelmåttiga manliga utövare till framgångsrika kvinnliga sådana.

Kritiken mot transsexuellas medverkan bygger på att damidrott på sikt kan förstöras genom att den tas över av personer födda som män.

Senaste