söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Tyskland fortsätter välkomna illegala trots covid-19

Tyskland har på grund av Coronaviruskrisen likt många andra länder infört kontroller vid sina gränser. Men de nya inträdesförbuden vid Tysklands gränser gäller bara reguljära resenärer. För illegala invandrare är gränsen fortfarande öppen.

Enligt den konservativa Berlintidningen Junge Freiheit har det federala inrikesministeriet meddelat att undantag från de nya gränskontrollerna görs för viss godstrafik, pendlare och så kallade asylsökande – i regel ekonomiska migranter som passerat flera säkra länder innan de anlänt till Tyskland.

Tyskland har sedan början av förra veckan bemannat sina gränser mot Frankrike, Schweiz och Luxemburg. Medborgare från andra EU-länder kan komma in i landet utan goda skäl, men asylsökande är fortfarande välkomna.

Detta innebär att om en migrant till exempel reser till Frankrike eller Schweiz via Italien och når den tyska gränsen, enbart behöver ansöka om asyl för att få komma in i Tyskland och starta asylprocessen.

Fransmän eller italienare å andra sidan, som inte har någon permanent vistelse i Tyskland eller arbetar där, avvisas vid gränsen och anmodas att återvända hem. Detta bekräftas av en taleskvinna för det federala inrikesministeriet, rapporterar Free West Media.

”Vid de tyska gränserna som också är EU:s yttre gränser (flygplatser och hamnar) har det inte skett någon förändring i det tidigare förfarandet. Detta gäller också de inre Schengengränserna” säger inrikesministeriet angående att asylsökande är välkomna till Tyskland men inte Tysklands grannfolk.

Medan rörelsefriheten för EU-medborgare har begränsats eller till och med avskaffande, kan icke-EU-medborgare resa runt fritt på kontinenten trots att de kan bära med sig det dödliga coronaviruset.

Senaste