test
måndag, 24 juni, 2024
måndag, juni 24, 2024

USA: avbryt europeiska energisamarbetet – annars väntar sanktioner

Förra året inledde Tyskland bygget av Nord Stream 2 – en gasledning mellan Ryssland och Tyskland som byggs i samarbete mellan Tyskland, Ryssland, Frankrike, Nederländerna och Österrike. Men USA ser inte med blida ögon på att den europeiska energimarknaden integreras och hotar nu samtliga inblandade parter med sanktioner om man inte genast avbryter bygget.

Det amerikanska representanthuset och försvarsutskottet har enats om hårda sanktioner mot det pan-europeiska Nordstream 2-projektet ifall det fortgår, rapporterar Emerging Europe. Detta som en del av 2020 års amerikanska försvarsbudget.

Vid årsskiftet 2020/2021 löper den nuvarande energiuppgörelsen mellan Ryssland och Ukraina ut och därefter är det oklart om och hur Ryssland kan transportera sin gas genom Ukraina, till Tyskland och vidare på kontinenten. Det är mot bakgrund av detta man ska se Nord Stream 2, som är en utbyggnad och kapacitetsförstärkning av nuvarande Nord Stream – en gasledning som sträcker sig från Viborg i ryska Karelen, genom Finska viken och Östersjön och når land igen i nordöstra Tyskland.

Nord Stream 2 är ett gemensamt projekt av ett konsortium bestående av holländska Shell, ryska Gazprom, tyska E.ON, österrikiska OMV och franska Engie. Byggandet började i januari förra året i den tyska änden vid Greifswald och projektet syftar till att säkra gasleveranser från Ryssland till övriga Europa och att på så vi stärka den europeiska energimarknaden.

Men genom en motion från den republikanske senatorn Ted Cruz och den demokratiska senatorn Jeanne Shaheen som har antagits, går nu USA till attack mot det europeiska energiprojektet, med hot om sanktioner mot företagen inom konsortiet om de väljer att fortsätta bygget. På sin sida har USA även Europeiska rådets ordförande Donald Tusk samt de neokonservativa regeringarna i Polen, Storbritannien och Ukraina.

På andra sidan står de inblandade länderna Tyskland, Ryssland, Nederländerna och Frankrike. Men också Italien och Ungern. Den ungerske premiärministern Viktor Orbán anser att kritiken mot Nord Stream 2 är orättfärdig och hycklande.

Utöver sanktionerna mot de europeiska energijättarna beslutade även USA att utöka det militära stödet till Ukraina. Donald Trump har bland annat krävt att anti-tankvapen skänks till Ukraina. USA ska skänka vapen och militär materiell för närmre tre miljarder kronor till Ukraina under nästa år.

Senaste