test
onsdag, 19 juni, 2024
onsdag, juni 19, 2024

Våldsamma invandrarkravaller i tyska Stuttgart

Natten mellan midsommardagen och söndag, alltså den 20 till 21 juni, skakades staden Stuttgart i sydvästra Tyskland av våldsamma kravaller och upplopp från aggressiva, unga invandrarmän. Många butiker plundrades och bilar sattes i brand. Dessutom skadades flera poliser.

Den sydtyska staden Stuttgart, huvudstad i den rika och välmående delstaten Baden-Württemberg har under de senaste veckorna hamnat i medias blickfång på grund av omfattande demonstrationer och upplopp i samband med att helt vanliga tyskar har protesterat mot den omfattande nedstängningen av det tyska samhället som skedde i spåren av coronapandemin.

Natten mellan lördag och söndag den 20 juni var det åter mycket oroligt i staden. Denna gång var det dock varken lockdown-protester eller kravaller som kunde relateras till Black Lives Matter-rörelsen som störde ordningen i staden. Deutsche Welle rapporterar att den lokala polisen under lördagskvällen hade genomfört en insats i Stuttgarts centrala delar för att försöka stävja den alltmer tilltagande droghandeln som oftast sköts av diverse migrantgrupper. Invandrarhorderna, som inte alls hade lust att bli störda i sin kriminella verksamhet, reagerade då med stor aggressivitet och började kasta sten, flaskor och andra tillhyggen mot poliserna.

”Inbördeskrigsliknande och utom kontroll”
Det som alltså var tänkt att bli en upprensning i Stuttgarts droghandel inne i city hade nu eskalerat till våldsamma kravaller där både människor och egendom kom till skada. Butiker plundrades och bilar sattes i brand. Men det slutade inte med det. Myndighetsbyggnader angreps och många poliser skadades under de våldsamma upploppen. Enligt Deutsche Welle beskrev polisen situationen under natten som ”utom all kontroll”. När situationen så småningom ändå hade lugnat ner sig, twittrade den socialdemokratiske delstatspolitikern Sascha Binder enligt Deutsche Welle ut att kravallerna i Stuttgart inte kunde beskrivas på något annat sätt än ”inbördeskrigsliknande”.

Gröna politiker tagna på sängen
Baden-Württemberg är en delstat där det tyska miljöpartiet under många år har varit starkt. Delstatens ministerpresident, Winfried Kretschmann, kommer exempelvis från die Grüne, men beskrivs trots partitillhörigheten som en udda fågel i de gröna kretsarna eftersom han ofta betecknar sig själv som värdekonservativ. Men även Stuttgart regeras grönt, av borgmästaren Fritz Kuhn. Die Grüne är dock det parti i Tyskland som, likt sitt svenska systerparti, ihärdigast har försvarat en oreglerad massinvandring och mångkultur.

När rökmolnen hade lagt sig under söndagsförmiddagen den 21 juni var det tydligt att de gröna höjdarna Kretschmann och Kuhn var tagna på sängen och märkbart skakade; ett brutalt uppvaknande för de gröna idealisterna. Stuttgarts borgmästare Kuhn twittrade exempelvis att händelser som dessa var fullkomligt oacceptabla och att det måste genomföras en grundlig analys av varför situationen kunde gå så pass över styr. Delstatens ministerpresident Kretschmann var än mer tydlig i sina fördömanden av de invandrarrelaterade kravallerna.

”Det som har hänt är inget annat än kriminella handlingar, och de som har begått brott skall ställas inför rätta. Mina tankar går nu till de skadade poliserna och deras familjer”, sade Winfried Kretschmann till den regionala tv-kanalen Südwestfunk.

Senaste