söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Vapenlager hittade i Grekland – turkiska vänsterextremister gripna

Grekiska myndigheter har gripit ett flertal medlemmar av den vänsterextrema turkiska terrororganisationen DHKP-C sedan man hittat tunnlar i Aten som var fyllda med militära vapen. Organisationen har en lång historia av våldsdåd, inklusive ett planerat attentat mot Turkiets president i Grekland.

Under måndagen genomförde grekisk underrättelsetjänst tillsammans med anti-terrorpolis ett flertal räder mot misstänkta medlemmar i den turkiska vänsterextrema terrororganisationen kallad Marxist-Leninist Revolutionära Folkets Befrielseparti/Front, (DHKP-C). I samband med räderna hittades ett flertal tunnlar under Aten där lager med militära vapen byggts upp av vänsterextremisterna rapporterar den grekiska tidningen Kathimerini.

11 vänsterextremister gripna – hade vapenlager i tunnlar
I gryningsräder på flera olika platser runt om i Aten kunde man gripa 11 vänsterextremister i Sepolia- och Exarchiadistrikten i Aten. De gripna individerna var alla turkiska medborgare. Bland de gripna fanns det en tidigare dömd man i 60-årsåldern som arresterades redan 2013 tillsammans med kurder och greker för att haft ett vapenlager på en båt vid den grekiska ön Chios.

I en av fastigheterna hade de gripna grävt en tunnel, nästan 50 meter lång, från husets källare till en angränsande tomt där man maskerat en utgång med olika föremål för att förhindra upptäckt. I tunneln som både var tänkt som flyktväg och potentiellt kunde användas för att komma bakom belägrande polisstyrkor hittades ett vapenlager med militära vapen. Bland vapnen man hittat fanns det ett anti-pansarraketgevär av typen RPG, AK-47 automatkarbiner, två granatkastare och ett flertal pistoler av olika slag samt större mängder med ammunition.

Utöver vapnen hittades även en omfattande mängd elektronisk utrustning, mobiltelefoner, datorer och annat som misstänkts ha använts i kriminell verksamhet av politisk natur. Utöver de 11 gripna vilka misstänkts för terrorrelaterad brottslighet kunde man gripa ytterligare 15 personer, varav en misstänkt för att ha försökt förhindra Interpols internationella spaningsarbete. De resterande 14 greps för att de var illegala invandrare i Grekland.

Vänsterextrem terrororganisation med lång historia av våld
DHKP-C har en lång historia av våld och revolutionär kamp. Organisationen grundades ursprungligen redan 1978 sedan flera föregående vänsterextrema och kommunistiska organisationer splittrats i olika undergrupper och medlemmar strömmat till DHKP-C. Innan 1994 då organisationen fick sitt nuvarande namn gick den under namnet Revolutionär Vänster (Dev Sol på turkiska) och gjorde sig under 1980 och 1990 talet känd för att vara en av de mest välorganiserade vänsterextrema terrororganisationerna i Europa. Bland annat genomförde de ett flertal attacker, mord, bombdåd och använde sig samtidigt av avancerad teknologi och taktik för att undgå upptäckt och tillfångatagande av ett flertal länders säkerhetstjänster.

Den nuvarande organisationen är uppdelad i två delar, partiorganisationen och den militanta ”frontorganisationen” vars mål, en kommunistisk revolution och erövrande av Turkiet, är detsamma. Sedan 2000-talet har organisationen även börjat med självmordsbomber mot amerikanska och turkiska mål i Turkiet, men har även gjort sig känd för att samla stöd hos lokalbefolkningar i olika städer genom att bekämpa kriminella gäng och knarklangare.

Organisationen är terrorklassad av Turkiet, EU, USA och Storbritannien. Bland de mer kända incidenterna i närtid var i november i 2017 då DHKP-C planerade att mörda Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan när han besökte Aten. Grekisk polis kunde då gripa nio turkiska medborgare och beslagta ett flertal vapen samt avslöja långtgående planer för ett angrepp mot den turkiska presidentens bilkortege där man ämnade att anfalla med raketgevär och tunga militära vapen för att döda Erdoğan, vars kodnamn var ”Skorpionen”. En av männen som greps då, men som frisläppts, visade sig vara samma man som kopplats till vapenfynden 2013 och nu i veckan.

Senaste